Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

 • Új Vörös Lista a méhekért

  2015. September 01.
  Új Vörös Lista a méhekért

  Az IUCN a közelmúltban publikálta a méhfajok új európai Vörös Listáját. Az Európai Bizottság által finanszírozott beszámoló elsőként nyújt információt mind az összes 1965 európai vadméhfajról, azok elterjedéséről, természetvédelmi státusáról; populációs trendjeikről és az azokat fenyegető veszélyekről.

  Tovább...

 • A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - közönségdíj (European Citizen's Award)

  2015. August 25.
  A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - közönségdíj (European Citizen's Award)

  A lakosság Natura 2000 hálózattal kapcsolatos tudatosságának emelése céljából a spanyolországi Donanában megszervezték a Natura 2000 Nap nevű rendezvényt. A kezdeményezés támogatására minden résztvevőt arra kértek: két tenyerükkel formáljanak egy pillangót. Ezt a gesztust közel 7500 fotó illusztrálja a rendezvény honlapján.

  Tovább...

 • A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - határon túli együttműködés és hálózatépítés (Cross-border Cooperation and Networking) kategória

  2015. August 18.
  A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - határon túli együttműködés és hálózatépítés (Cross-border Cooperation and Networking) kategória

  A 10 országot átszelő Duna folyam egyike a világ legtöbb országot érintő vízfolyásainak. Élőhelyei sokfélesége Dél- és Kelet-Európa biodiverzitásának gerincét adják. A Duna menti Védett Területek Hálózata nevű természetvédelmi együttműködés (Danubeparks) érinti a folyam menti összes jelentősebb védett területet, valamint több mint 30 Natura 2000 területet.

  Tovább...

 • A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - szocio-gazdasági előnyök (Socio-economic Benefits) kategória

  2015. August 10.
  A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - szocio-gazdasági előnyök (Socio-economic Benefits) kategória

  A Dél-franciaországi Gorges du Tarn et de la Jonte Natura 2000 terület számos veszélyeztetett madárfajnak nyújt menedéket, mint pl. a fakókeselyű (Gyps fulvus), a barátkeselyű (Aegypius monachus), vagy a képen is látható dögkeselyű (Neophron percopterus). A lozere-i vadásztársaság 2008 óta törekszik a legeltető állattartás és a gazdag madárvilágot bemutató turizmus párhuzamos fejlesztésére. A társaság kötelezte a helyi gazdálkodókat, hogy területeiket birkákkal legeltessék, és hogy a cserjéket időről-időre visszaszorítsák. Így számos nyílt területet sikerült fenntartani. A gazdálkodók emellett etetőállásokat is létesítettek a keselyűknek; rájöttek ugyanis, hogy ez egy gazdasági szempontból is előnyös útja az elpusztult haszonállat tetemek "ártalmatlanításának".

  Tovább...

 • Az EU természeti állapota 2.

  2015. July 12.
  Az EU természeti állapota 2.

  A társulások védelme jóval nagyobb kihívás elé állíthatja a tagállamokat, mint a veszélyeztetett fajok védelme, az EU természeti állapotáról rendelkezésre álló 2007-2012 közötti időszakból származó adatok szerint.

  Tovább...

 • Az EU természeti állapota

  2015. July 06.
  Az EU természeti állapota

  Az EU tagállamok hatévente adatot szolgáltatnak az Európai Bizottság számára a madár- és az élőhelyvédelmi direktívákkal érintett fajok és életközösségek védelmének helyzetéről.

  Tovább...