Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

Uniós lista az inváziós fajokról!!!!

2015. December 17.
Uniós lista az inváziós fajokról

A 1143/2014/EU rendelet célja az idegenhonos inváziós fajok betelepéítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzése és kezelése. A rendelet alapján a tagországok képviselőiből álló bizottság 2015. decemberében elfogadta azt a fajlistát, amely az Unió számára jelentős inváziós idegenhonos növény- és állatfajokat tartalmazza. A listán szereplő fajok egyedeit az egész EU területén tilos forgalomba hozni, vagy a természetbe kibocsátani.

A jegyzékben jelenleg 37 faj: 14 növény, és 23 állat szerepel. A 7 vízinövényből 4, a 7 szárazföldi növényből pedig 1 (Sosnowsky-medvetalp, Heracleum sosnowskyi, ld. a képen) fordul elő jelenleg hazánkban. Ez utóbbi Magyarországon Pestről egy botanikus kertből indult. Ma már megtalálható Zirc, Szombathely, Szarvas, Cuha-völgy környékén, de van a Zemplénben, Rostallón, a Mátrában, Mátraszentimre közelében, és Kárpátalja közelében is, a túristvándi vízimalomnál.

A 2016. év elejétől hatályos jegyzékben szereplő fajok egyedeit engedély nélkül és szándékoltan tilos az Európai Unió területére behozni, vagy az unión átszállítani. Tilos továbbá a tartás és tenyésztés (a zárt tartást/tenyésztést is ide értve), illetve a listán szereplő faj egyedeinek kijuttatása a természetbe. Ez alól csak kutatási vagy ex situ megőrzési, esetleg humángyógyászati cél lehet kivétel, mely esetben adható engedély a behozatalra.