Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

Európa természeti örökségének védelme: a biodiverzitás csökkenésének 2020-ig való megállításához erőteljesebb törekvések kellenek!!!!

2015. October 30.
Európa természeti örökségének védelme: a biodiverzitás csökkenésének 2020-ig való megállításához erőteljesebb törekvések kellenek

Az Európai Bizottság felülvizsgálta az EU biodiverzitás stratégiáját, a stratégia megvalósítására rendelkezésre álló idő feléhez elérve. Számos területen sikereket könyveltek el, de kiemelték: a tagországok jelentősebb erőfeszítései nélkül a biodiverzitás csökkenésének megállítása nem lesz lehetséges 2020-ig.

A biodiverzitás stratégiában rögzítettek eléréséhez szükséges intézkedéseket a Bizottság a következők szerint összegezte:

  • a tagországoknak többet kell tenniük annak érdekében, hogy az EU természetvédelmi szabályait átültessék saját jogrendjükbe;
  • mivel a természetes élőhelyek több, mint 2/3-a kedvezőtlen állapotú, és számos fajt a kihalás veszélyeztet, a biodiverzitás csökkenésének megállítása akkor lehet sikeres, ha a megőrzéssel kapcsolatos szempontok mező-, erdő- és halgazdálkodásba, régiós fejlesztési és kereskedelmi politikába való integrációja megvalósul.

A természetes élőhelyek lehetőség szerinti helyreállítása, a zöld infrastruktúra kiépítése továbbra is Európa szintű kihívás marad, áll a Bizottság közleményében. Például az invazív növényfajok terjedése a biodiverzitás fenntartására leselkedő egyik legnagyobb, és továbbra is növekvő veszély, amely emellett az EU szintjén évi 12 milliárd EUR-ra becsült kárt okoz a mezőgazdaság és az erdőgazdaság területein. Az EU zöld infrastruktúra stratégiája azonban, amint megvalósul, többszörös előnyt jelenthet majd a mezőgazdasági szektor számára.  A stratégia célja, hogy a megmaradt, és megőrzésre kijelölt, de jelenleg fragmentált területeket újra összekapcsolva fejlesszék a vidék ökológiai minőségét.