Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

Elfogadták a magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepcióját!!!!

2016. April 27.

A 2016. április 21.-i Föld Napja rendezvényen elfogadták a magyarországi natúrparkok 2015-2030 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési koncepcióját.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Dr. Rácz András bejelentette, hogy a fejlesztési koncepció aláírása mellett az együttműködő négy partnerszervezet koordinációs hálózatot hoz létre. A natúrparkok tervszerű fejlesztése érdekében még 2013-ban kötött megállapodást a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, a Magyar Natúrpark Szövetség, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Ezt követően készült el a magyarországi natúrparkok szakmai koncepciója, amely megtekinthető itt. A natúrparkok a koncepció szerint a természet- és a tájvédelem mellett környezeti neveléssel, turizmus-ökoturizmussal és vidékfejlesztéssel is kiemelten foglalkoznak.

A natúrpark a természeti értékek fenntartásán alapuló, helyi, alulról jövő (a civil szervezetek és a lakosság együttműködése révén létrejövő) területfejlesztési együttműködés. Mint területi kategória, a Természetvédelmi Törvény (1996. évi LIII. törvény) 4. § q) pontja szerint a natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, tenntartható turizmus és a természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá a természetkímélő gazdálkodás megvalósulását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe. A natúrpark elnevezés használatához a természetvédelemért felelős miniszter kérelemre járul hozzá.