Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

Az EU természeti állapota 2.!!!!

2015. július 12.
Az EU természeti állapota 2.

A társulások védelme jóval nagyobb kihívás elé állíthatja a tagállamokat, mint a veszélyeztetett fajok védelme, az EU természeti állapotáról rendelkezésre álló 2007-2012 közötti időszakból származó adatok szerint.

Az EU természeti állapotáról nemrég publikált tanulmány szerint az élőhelytípusok védelmének helyzete lényegesen rosszabb, mint a veszélyeztetett fajoké. Az EU 27-ek területén ugyanis mindössze az élőhelytípusok 16%-ának állapota ítélhető kedvezőnek, 47%-uk kedvezőtlen, 30%-uk pedig kifejezetten rossz állapotú. Az okok között feltehetőleg a fajok védelmének nagyobb tradíciója, a fajvédelemre fordított erőfeszítések megtérülésének rövidebb időhossza, valamint az élőhelyvédelem komplex jellege a legjelentősebbek. Ugyanakkor az egyes élőhelytípusok ismertségének szintje (~a felmérések száma) is változó: a legkevesebb felmérést a dűne élőhelyeken, míg a legtöbbet a mocsaras és a sziklás (pl. sziklagyep) élőhelyeken végezték. A védelmi státusz trendjeit értékelve, a mocsarak, lápok állnak a legrosszabb helyen: az ilyen élőhelyek csaknem fele hanyatlóban van. Őket követik a különböző füves élőhelyek (csaknem 40%-uk hanyatlóban). Az erdők és az édesvízi élőhelyek általánosságban kedvezőtlen, de stabil állapotúak. 

Összességében, a Natura 2000 hálózat hatása napjainkban kezd mutatkozni. Ugyanakkor a hálózaton belüli természetvédelmi törekvések további erősítése, kiterjesztése szükséges lenne a 2020-ra kitűzött biodiverzitási cél eléréséhez. A következő (2013-2018) időszak eredményei egyértelműen mutatják majd, hogy milyen sikerrel járhatunk ezen a téren.