Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - védelem (Conservation) kategória!!!!

2015. július 19.
A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - védelem (Conservation) kategória

A Blue Reef projekt eredményeként, mintegy 5 ha körüli üreges sziklazátony-rendszer - egy különösen gazdag tengeri élőhelytípus - került helyreállításra Dániában.

Az Európai Bizottság 2015-ben második alkalommal írta ki a Natura 2000 díjat a természetvédelem legjobb technikáinak ismertté tételére. A díjjal a Natura 2000 területek kezelése terén tapasztalt kiválóságot kívánják jutalmazni, illetve bemutatni a Natura 2000 hálózat helyi közösségekre gyakorolt kedvező hatását. 6 különböző kategóriában hirdettek győztest, ezek közül ötöt szakmai zsűri véleménye, egyet pedig a közönségszavazatok alapján választottak ki 93 jelentkező közül.

A védelem (Conservation) kategória nyertese, a Laesø Trindel Natura 2000 terület a Kattegat szoros (az Északi-tenger Dánia és Svédország közötti nyúlványa) szívében található. Amíg az élőhely-rekonstrukciós munkák a szárazföldi élőhelyeken gyakorinak mondhatók, addig a díjazott projekt az első nagyobb szabású ilyen jellegű munka, mely tengeri élőhelyeket érintett. 

A rekonstrukció céljai a zátony korábbi sekély részeinek helyreállítása, illetve egy állandó zátonyrendszer kialakítása volt, amelyen belül megfelelő arányban fordulnak elő rések és meredek lejtők. A Dán Természetvédelmi Ügynökség által koordinált munka során, melyben az ügynökség partnerei (pl. Aarhusi Egyetem) is részt vettek, több mint 100 ezer szikla telepítését végezték el. A projekt előre nem remélt sikerekkel járt. Kevesebb, mint 4 év alatt a területegységre jutó tengerfenékre települt biomassza növekedése hatszoros volt, miközben számos kulcsfontosságú halfaj (pl. tőkehal) állománya háromszorosára nőtt.