Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - szocio-gazdasági előnyök (Socio-economic Benefits) kategória!!!!

2015. augusztus 10.
A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - szocio-gazdasági előnyök (Socio-economic Benefits) kategória

A Dél-franciaországi Gorges du Tarn et de la Jonte Natura 2000 terület számos veszélyeztetett madárfajnak nyújt menedéket, mint pl. a fakókeselyű (Gyps fulvus), a barátkeselyű (Aegypius monachus), vagy a képen is látható dögkeselyű (Neophron percopterus). A lozere-i vadásztársaság 2008 óta törekszik a legeltető állattartás és a gazdag madárvilágot bemutató turizmus párhuzamos fejlesztésére. A társaság kötelezte a helyi gazdálkodókat, hogy területeiket birkákkal legeltessék, és hogy a cserjéket időről-időre visszaszorítsák. Így számos nyílt területet sikerült fenntartani. A gazdálkodók emellett etetőállásokat is létesítettek a keselyűknek; rájöttek ugyanis, hogy ez egy gazdasági szempontból is előnyös útja az elpusztult haszonállat tetemek "ártalmatlanításának".

Az Európai Bizottság 2015-ben második alkalommal írta ki a Natura 2000 díjat a természetvédelem legjobb technikáinak ismertté tételére. A díjjal a Natura 2000 területek kezelése terén tapasztalt kiválóságot kívánják jutalmazni, illetve bemutatni a Natura 2000 hálózat helyi közösségekre gyakorolt kedvező hatását. 6 különböző kategóriában hirdettek győztest, ezek közül ötöt szakmai zsűri véleménye, egyet pedig a közönségszavazatok alapján választottak ki 93 jelentkező közül.

A keselyűfajok a "Keselyűk: haszon a közösség és a természet részére" megnevezésű Dél-franciaországi projekt "védjegyei", emblematikus állatai lettek. Ma már közel 600 szállóhely áll rendelkezésre a madárbarát turisták részére a régióban. Tavaly több mint 30 ezer ember látogatta meg a "Keselyű ház" információs központot, ahol a (szintén a keselyű nevet viselő) helyi sörkülönlegesség is megkóstolható. A projekt jó példája annak, hogy a természetvédelem és a gazdasági fejlődés karöltve is megvalósíthatók.