Natura-2000

Fontos információk arról, hogy miért lehet az Ön cégének szüksége a 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet szerinti Natura 2000 hatásbecslésre.

natura-2000.hu

Miben segíthetjük vállalkozását?

Igény esetén számíthat segítségünkre a természetvédelmi tanácsadás, Natura 2000 hatásbecslés elkészítése, és a természetvédelmi monitoring területén. Vállalunk komplex környezetvédelmi engedélyeztetést is az alábbi eljárásokban:

1. építési engedély környezetvédelmi tervfejezetének elkészítése;

2. előzetes vizsgálat, környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély kérelem tervezett beruházásokhoz, meglévő létesítmények bővítéséhez;

3. környezetvédelmi felülvizsgálat, teljesítményértékelés, meglévő létesítmények környezeti hatásainak vizsgálata.

Miért érdemes minket keresnie?

Javasoljuk, hogy új beruházással kapcsolatosan konzultáljon szakértőnkkel már a tervezési folyamat kezdetén, mert közös erőfeszítésünk anyagilag is megtérülhet:

1. segítünk Önnek a hatósági előírások értelmezésében, ajánlatunk pontosan az elvégzendő feladatra szorítkozik;

2. szakértő csapatunk tagjai az élővilág-védelem különböző területeinek specialistái, közülük mindig a területen előforduló élőlénycsoport ismerői végzik a felmérést;

3. a projekt előkészítés és követés terén (szerződéskötés előtt, és után) is számíthat segítségünkre.

A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - érdekegyeztetés (Reconciling Interests/Perceptions) kategória!!!!

2015. augusztus 03.
A 2015. évi Natura 2000 díj nyertese - érdekegyeztetés (Reconciling Interests/Perceptions) kategória

A Kantábriai-hegység ad otthont az egyik utolsó életképes barnamedve populációnak Spanyolországban. A Fundación Oso Pardo (FOP) évek óta dolgozik együtt a helyi döntéshozókkal a helyi közösségek érdekei és a medve fennmaradásához szükséges lépések közötti konfliktus feloldásán.

Az Európai Bizottság 2015-ben második alkalommal írta ki a Natura 2000 díjat a természetvédelem legjobb technikáinak ismertté tételére. A díjjal a Natura 2000 területek kezelése terén tapasztalt kiválóságot kívánják jutalmazni, illetve bemutatni a Natura 2000 hálózat helyi közösségekre gyakorolt kedvező hatását. 6 különböző kategóriában hirdettek győztest, ezek közül ötöt szakmai zsűri véleménye, egyet pedig a közönségszavazatok alapján választottak ki 93 jelentkező közül.

Az érdekegyeztetés kategóriában nyertes, a barna medvék kedvező életfeltételeit biztosítani hivatott projekt keretében a több mint 4500 vadász érdekeit képviselő spanyol és kantábriai vadásztársaságokkal kétoldalú megállapodásokat kötöttek. A megállapodások a medvék élőhelyeként számon tartott területek közül több, mint 280 000 ha-t érintettek. A megállapodások alapján a vadászok a természetvédelmi őrökkel közösen küzdenek az orvvadászok ellen, szükség esetén a területek vegetációjának tisztításában, és a medvék számának monitoringjában is közösen vállalnak részt. Az FOP ezen felül több, mint 1400 elektromos vadkerítést is telepített a vadtartók, méhészek területeinek elválasztása, káraik csökkentése céljából. 

Az intézkedések és az ezekkel kapcsolatosan a lakosság körében végzett ismeretterjesztés eredményeként a medvék ember okozta haláleseteinek száma drasztikusan csökkent. A kantábriai medvepopuláció egyedszáma 70-ről 230 fölé növekedett. A projekt jól példázza, hogy az együttélés a természeti értékek megőrzésének kulcsa.